RAFAKO SA - nowe otwarcie. Wyniki 2013 i prognozy na 2014. 24 marca 2014

W 2014 rok RAFAKO SA wchodzi gotowe do realizacji nowych kontraktów, z uzdrowioną sytuacją finansową i znacznie lepszymi perspektywami niż u progu poprzedniego roku. Wyniki za rok 2013 są odzwierciedleniem sytuacji na rynku i dokonanego przez Zarząd uzdrowienia finansowej sytuacji Spółki.

Rok 2014 będzie dla RAFAKO niezwykle ważnym rokiem, a decyzje jakie zapadły w roku 2013 sprawiają, że Spółka jest przygotowana do realizacji dużych kontraktów. Obniżenie przychodów w roku 2013, w stosunku do roku poprzedniego, wynika z kilku jednorazowych zdarzeń.

Należy do nich przede wszystkim spadek poziomu sprzedaży - spowodowany między innymi planowanym zaangażowaniem Spółki w dwie duże, pozyskane wcześniej Inwestycje, których finalizacja opóźniała się z wielu przyczyn (budowa nowych bloków 2 x 900 w Opolu oraz proces pozyskiwania gwarancji na budowę Elektrowni w Jaworznie). Spółka planując duże zaangażowanie w te Inwestycje ograniczała zdobywanie innych, biorąc pod uwagę własne moce.

W roku 2013 do głównych realizowanych przez Spółkę kontraktów należały: GDF Suez Elektrownia Połaniec, o wartości 100 mln PLN, EDF Instalacja odsiarczania spalin w Krakowie, Gdyni i Wrocławiu ( 94 mln PLN), Hitachi Power Europe Emshaven Elektrofiltr (68 mln PLN), ENEA Elektrownia Kozienice – wymiana elektrofiltru (49 mln PLN) oraz Hitachi Power Europe Hamm Elektrofiltr (31 mln PLN).

Na wynik 2013 roku negatywnie wpłynął spadek marży na niektórych kontraktach, szczególnie ENEA Elektrownia Kozienice, Instalacja Biomasy w Elektrowni Jaworzno, czy wyniki zanotowane w PGE Elektrociepłownia Kielce.

Strata brutto w znacznej części wynika także ze zmiany szacunków, które wpływają na wycenę należności od jednostek powiązanych w postępowaniu układowym ( - 94 mln PLN) oraz odpis Inwestycji Szarlej (-16 mln PLN).

Perspektywy na rok 2014 wyglądają jednak zupełnie inaczej, bowiem prognozowany poziom sprzedaży na rok 2014 sięga za to kwoty 1.128 m PLN ( w tym z tytułu kontraktów zawartych oraz realizowanych w kwocie 954 mln PLN, z wyłączeniem kontraktu Jaworzno)

Poza tym kontrakty z największą negatywną zmianą marży (rentowności) zostały w większości zakończone lub znajdują się w końcowej fazie realizacji.

W odniesieniu do kontraktów z ujemną marżą, które nie zostały zakończone, Spółka utworzyła stosowne rezerwy na straty na koniec 2013 roku, więc przy założeniu utrzymania obecnych marż, nie będą one już miały negatywnego wpływu na przyszłe wyniki.

- Udało się nam uporać z problemami z przeszłości, które zastał w RAFAKO nowy Zarząd, i możemy śmiało powiedzieć, że rok 2014 będzie rokiem zupełnie nowego otwarcia – powiedział Paweł Mortas, Prezes Zarządu RAFAKO SA. -RAFAKO stoi przed największą w swej 65 letniej historii szansą, by z producenta i dostawcy kotłów, stać się Firmą, która w pełni realizuje największe kontrakty, a jej podwykonawcami stają się światowi giganci. Transfer myśli technicznej, możliwość pozyskania nowego know how, i zupełnie inne portfolio, z jakim dziś pojawia się na rynku RAFAKO, to dobry znak na przyszłość, o którą jestem spokojny – dodał.

W najbliższy poniedziałek, 24 marca, Walne Zgromadzenie RAFAKO SA ma podjąć uchwałę o podwyższeniu kapitału Spółki, co ułatwi pozyskiwanie gwarancji na nowe kontrakty. Zarząd Spółki prowadzi również rozmowy z bankiem finansującym działalność RAFAKO SA, w celu przedłużenia limitu kredytowego na poziomie zbliżonym do obecnego zadłużenia na kolejne lata.

- W przeciągu ostatniego roku Spółka zmniejszyła swoje zadłużenie wobec banku z poziomu ok 300 mln PLN do ok 180 mln PLN, zredukowała znacząco poziom przeterminowanych zobowiązań handlowych, zabezpieczyła znaczną część budżetowanych przychodów oraz udzieliła bankowi finansującemu wymaganych zabezpieczeń – poinformował Jarosław Dusiło, wiceprezes RAFAKO SA , odpowiedzialny za finanse. Wszystkie te działania wskazują jednoznacznie na poprawę sytuacji finansowej Spółki – dodał Dusiło.

Zarząd Firmy jest przekonany, że sukcesem zakończą się prowadzone z instytucjami finansowymi negocjacje dotyczące projektu Jaworzno, co z kolei doprowadzi do uwolnienia znacznych środków pieniężnych, pozwalających na uruchomienie nowych linii gwarancyjnych oraz uwolnienie pozostałych zablokowanych dziś środków. To z kolei wpłynie na zwiększenie zdolności RAFAKO do zabezpieczania realizacji nowych kontraktów i pozwoli na wypracowanie lepszych wyników finansowych w przyszłości.

W najbliższych latach Spółka spodziewa się licznych okazji sprzedażowych i poprawiającego się otoczenia biznesowego. Konieczność realizacji inwestycji w energetyce oznacza znaczne możliwości pozyskiwania nowych kontraktów - szacuje się, że w okresie 2011-2020 ma zostać oddanych do eksploatacji ok. 1,2-1,5 GW nowych mocy rocznie. W przeciągu kilkunastu najbliższych lat w energetykę zostanie zainwestowane około 140 mld PLN. Tym wyzwaniom RAFAKO jest w stanie sprostać już dziś, a każdy kolejny dzień przyniesie jeszcze lepszą sytuację Spółki, która posiada w ofercie najszerszą gamę technologii energetycznych w Europie. Poza stale doskonalonymi instalacjami ochrony środowiska, RAFAKO posiada kompetencje do budowy bloków energetycznych na wszystkie parametry i rodzaje spalanych paliw. RAFAKO S.A. jest jedną z czterech firm europejskich, obok Alstom, Hitachi Power Europe i Doosan Babcock, które dysponują kompleksową technologią na bloki nadkrytyczne.