Przedłużenie terminu związania ofertą 28 lutego 2014

27 lutego 2014 r. RAFAKO S.A. złożyło Tauron Wytwarzanie S.A. oświadczenie o przedłużeniu terminu związania ofertą złożoną przez konsorcjum w składzie RAFAKO S.A – Mostostal Warszawa S.A. w przetargu na budowę bloku energetycznego o mocy 800–910 MW na parametry nadkrytyczne w Elektrowni Jaworzno III. Termin związania ofertą został przedłużony do 30 kwietnia 2014 r. Jednocześnie RAFAKO przedstawiło aneks do gwarancji wadialnej wydłużający jej dotychczasowy okres ważności do 30 kwietnia 2014 r.

Przedłużenie terminu związania ofertą było niezbędne w celu ostatecznego uzgodnienia niezbędnych umów i porozumień z instytucjami finansowymi i innymi podmiotami zainteresowanymi udziałem w realizacji projektu Jaworzno.

Warto podkreślić, że w ostatnich tygodniach RAFAKO wykonało wraz z instytucjami finansowymi szereg kluczowych prac i zadań, przybliżających moment wystawienia gwarancji oraz podpisania kontraktu.

Instytucje finansowe, zainteresowane udziałem w realizacji projektu Jaworzno w charakterze gwarantów, wstępnie uzgodniły strukturę gwarancji oraz warunków transakcji.

RAFAKO prowadzi zaawansowane negocjacje z kilkoma kluczowymi podwykonawcami, zainteresowanymi udziałem w realizacji projektu Jaworzno i w najbliższym czasie zamierza zawrzeć z wybranymi podmiotami wiążące umowy, określające szczegółowe zasady współpracy w ramach realizacji projektu. Ponadto RAFAKO ostatecznie uzgodniło z Mostostal Warszawa zasady realizacji projektu w ramach konsorcjum. Zarząd RAFAKO zwołał także Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy, które odbędzie się 24 marca br. Porządek obrad przewiduje podjęcie uchwały o podwyższeniu kapitału zakładowego spółki, a środki z nowej emisji akcji przeznaczone zostaną na realizację pozyskanych przez nią kontraktów.

„Struktura finansowa i organizacyjna realizacji projektu Jaworzno została już w znacznym stopniu uzgodniona. W najbliższych tygodniach zamierzamy zintensyfikować negocjacje nad wiążącymi umowami i porozumieniami m.in. z Siemensem, jako partnerem technologicznym. Wspólnie z zamawiającym i naszymi partnerami z instytucji finansowych omówiliśmy harmonogram dalszych prac, którego realizacja wymaga dodatkowego czasu. Teraz skupiamy się na wykonaniu uzgodnionych zadań i zamierzamy podpisać kontrakt z zamawiającym w aktualnym terminie obowiązywania oferty.” – mówi Paweł Mortas, Prezes Zarządu RAFAKO.

„Ostatnie tygodnie były bardzo intensywne i wymagały dużego nakładu pracy ze strony instytucji finansowych zaangażowanych w udzielenie wymaganych gwarancji tj. PKO BP, PZU i BGK. Teraz koncentrujemy się na wykonaniu niezbędnych prac mających na celu uzgodnienie przez konsorcjum umowy z zamawiającym w terminie obowiązywania oferty” – powiedzieli przedstawiciele instytucji finansowych zaangażowanych w projekt.

***

RAFAKO S.A. należy do największych polskich firm zajmujących się generalną realizacją instalacji energetycznych, w tym bloków energetycznych. Oferuje generalną realizację bloków energetycznych opalanych paliwami kopalnymi, a w szczególności tzw. wyspy kotłowej, obejmującej kocioł oraz instalacje oczyszczania spalin. RAFAKO S.A. jest również największym w Europie producentem kotłów.

Firma oferuje projektowanie i produkcję szerokiej gamy kotłów, w tym kotłów na parametry nadkrytyczne i kotłów fluidalnych oraz urządzeń ochrony środowiska. Ponadto świadczy różnorodne usługi serwisowe, począwszy od diagnostyki poprzez naprawy, remonty, dostawy części zamiennych aż po kompleksowe modernizacje kotłów i urządzeń towarzyszących.

RAFAKO S.A. dostarczyło kotły dla niemal wszystkich krajowych elektrowni zawodowych oraz setki jednostek dla energetyki przemysłowej w Polsce.

Blok energetyczny, przekazany do eksploatacji w 2011 roku, w Elektrowni Bełchatów, o mocy 858 MW, w ramach którego RAFAKO S.A. wybudowało tzw. wyspę kotłową obejmująca kocioł, elektrofiltr oraz instalację odsiarczania spalin jest najpotężniejszą jednostką opalaną węglem brunatnym na terenie Polski o najwyższej „sprawności netto” w kraju (wynoszącej około 42%). RAFAKO S.A. od 2012 roku należy do Grupy Kapitałowej PBG.