Polecenie rozpoczęcia prac w Elektrowni Opole 3 lutego 2014

31 stycznia 2014 roku o godzinie 15:30 w Bełchatowie, RAFAKO S.A. otrzymało od zamawiającego - PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. list w sprawie polecenia rozpoczęcia prac - NTP (notice to proceed), potwierdzający datę, od której wykonawca może rozpocząć prace na określonych w umowie warunkach. Czas realizacji zamówienia rozpoczyna się od dnia NTP zatem prace w Elektrowni Opole mogły startować 1 lutego.

31 stycznia 2014 roku o godzinie 15:30 w Bełchatowie, RAFAKO S.A. otrzymało od zamawiającego - PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. list w sprawie polecenia rozpoczęcia prac - NTP (notice to proceed), potwierdzający datę, od której wykonawca może rozpocząć prace na określonych w umowie warunkach. Czas realizacji zamówienia rozpoczyna się od dnia NTP zatem prace w Elektrowni Opole mogą startować 1 lutego.

Realizację „pod klucz” dwóch bloków energetycznych na parametry nadkrytyczne z układami pomocniczymi o mocy brutto 900 MW każdy, tj. Bloku 5 oraz Bloku 6 w PGE Elektrowni Opole S.A. wykona Konsorcjum firm RAFAKO S.A. (lider) – Polimeks-Mostostal, Mostostal Warszawa. Kluczowym podwykonawcą został koncern Alstom Power Sp. z o.o. jako generalny projektant oraz koordynator prac projektowych. W ramach podpisanych umów pomiędzy Konsorcjum a Alstom Power Sp. z o.o. planowane jest dostarczenie przez Rafako urządzeń i elementów na sumę 650 mln PLN.

Bloki mają zostać przekazane do eksploatacji w terminie 54 miesięcy od wystawienia polecenia rozpoczęcia prac dla bloku 5 oraz w terminie 62 miesięcy od wystawienia polecenia rozpoczęcia prac dla bloku 6.

- Największym wygranym jest polska energetyka. Rzetelna kalkulacja na którą złożył się zarówno bilans energetyczny na najbliższe lata, jak i długoterminowe korzyści dla rynku pracy i polskiej myśli technicznej. Realizujemy projekt energetyki konwencjonalnej, który jest maksymalnie przyjazny dla środowiska, innowacyjne technologie, jakie zastosujemy przy tej budowie, przełożą się na, niską emisję spalin i wysoką efektywność bloków. - mówi Paweł Mortas, Prezes RAFAKO Grupa PBG.

Bloki nr 5 i 6 w Elektrowni OPOLE II będą emitować najmniejszą ilość dwutlenku węgla (CO2) do atmosfery, w przeliczeniu na jednostkę wyprodukowanej energii, spośród wszystkich elektrowni węglowych w Polsce. Jest to wynik bardzo wysokiej sprawności netto bloków opartych na spalaniu paliwa węglowego - 45,5%. Gwarantowane parametry bloków energetycznych nr 5 i 6 z układami pomocniczymi to:

• moc bloku brutto 900/920 MW,
  • sprawność bloku netto ≥ 43.8/45,5 %,
  • emisja SO2 maksymalna 100 mg/Nm3,
  • emisja NOx maksymalna 80 mg/Nm3,
  • emisja pyłu maksymalna 10 mg/Nm3.
  • dyspozycyjność 88%.

W projektowaniu i budowie bloków zostaną zastosowane najnowsze i najlepsze dostępne na rynku technologie - tzw. BAT (ang. Best Available Technology). Bloki wyposażone będą w nowoczesne wysokosprawne kotły przepływowe wraz z niezbędnymi instalacjami oczyszczania spalin. Wydajność każdego z kotłów wyniesie ponad 2455 ton pary na godzinę. Zastosowane rozwiązania techniczne będą zatem na poziomie osiąganym przez najnowocześniejsze bloki energetyczne w Europie.

- W Elektrowni Opole wszyscy czekają na początek realizacji. Pewne prace już zostały rozpoczęte. Na linii uzgodnień biznesowych czy inżynierskich kontakt pomiędzy Konsorcjum a Zamawiającym jest bardzo dobry. Jesteśmy już po rozmowach z przedstawicielami urzędów opolskich; mamy szerokie wsparcie z ich strony. Wszyscy mamy świadomość, że rozbudowa istniejącej elektrowni o dwa nowe bloki to szansa dla regionu. RAFAKO buduje nowe moce energetyczne dla Polski – mówi Jakub Sitek, Dyrektor Projektu Opole.

Do wykonania projektu wybrane zostało Konsorcjum o kompetencjach technologicznych i budowlanych. Członkowie Konsorcjum to podmioty znane jako realizatorzy dużych projektów branżowych. Te czynniki są jednoznacznym potwierdzeniem wykonania zadania zgodnie z najlepszym dostępnym know-how, w terminie i wg wszelkich wymagań kontraktowych.