RAFAKO UFUNDOWAŁO NOWOCZESNY SPRZĘT KOMPUTEROWY 4 grudnia 2013

4 grudnia w raciborskim Zespole Szkół Mechanicznych nastąpiło oficjalne otwarcie nowej pracowni informatycznej. RAFAKO ufundowało szkole wyposażenie, składające się m.in. z 15 stanowisk komputerowych z nowoczesnym oprogramowaniem CATIA.

4 grudnia w raciborskim Zespole Szkół Mechanicznych nastąpiło oficjalne otwarcie nowej pracowni informatycznej. RAFAKO ufundowało szkole wyposażenie, składające się  m.in. z 15 stanowisk komputerowych z nowoczesnym oprogramowaniem CATIA.

Współpraca RAFAKO z „Mechanikiem” trwa już od wielu lat, jak podkreślają zgodnie obie strony, z obopólną korzyścią. - Sponsorujemy tę szkołę nie tylko dlatego, że jako raciborska spółka utożsamiamy się z regionem, ale ma to dla nas także bardzo praktyczny wymiar. „Mechanik” jest kuźnią naszych potencjalnych pracowników, czy to w sferze produkcyjnej, czy też inżynieryjnej. Uczniowie nabywają tu umiejętności, dzięki którym szybciej będą mogli zacząć pracę, co z punktu widzenia pracodawcy jest bardzo korzystne – mówi Krzysztof Burek, Wiceprezes Zarządu RAFAKO S.A. - Deski kreślarskie, rysunki techniczne wykonywane ołówkiem i tuszem to już historia. Dziś projektuje się za pomocą specjalistycznych programów komputerowych. Uczniowie „Mechanika” będą mieli do dyspozycji nowoczesne oprogramowanie CAD, z którego obecnie korzystają profesjonaliści – dodaje prezes K. Burek.

Od kilku lat RAFAKO, na bazie Zespołu Szkół Mechanicznych w Raciborzu, prowadzi warsztaty szkolne, w których kształci absolwentów gimnazjów w zawodzie ślusarz, specjalność spawalnictwo, pod kątem potrzeb przedsiębiorstwa. Uczniowie, już od samego początku mają status pracownika młodocianego RAFAKO oraz gwarancję zatrudnienia po ukończeniu szkoły. Ufundowanie nowoczesnego oprogramowania do projektowania technicznego tym razem stanowi inwestycję w kadrę inżynieryjną.   - Tak naprawdę korzysta na tym cały region. Nasi absolwenci są praktycznie przygotowani do zawodu a ich wykształcenie dostosowane jest do oczekiwań pracodawcy – mówi dr Sławomir Janowski, dyrektor ZSM w Raciborzu.

- To bardzo złożone i rozbudowane oprogramowanie. Umożliwia zaprojektowanie elementu od podstaw, czyli od szkicu aż do obróbki końcowej, frezowania czy toczenia. Znajomość tego programu to atut na rynku pracy i bardzo się cieszę, że szkoła daje mi taką możliwość -  mówi Patryk, uczeń IV kl. - Program CATIA to po prostu przyszłość. Orientacja w takim środowisku jest naprawdę potrzebna. Wiele firm poszukuje programistów
i projektantów, którzy potrafią przenieść swoją wiedzę i umiejętności nie na papier, ale właśnie na komputer. Dzięki takim programom możemy się tego nauczyć
- dodaje Karol, także z IV kl.

- Dziękuję RAFAKO za tak nowoczesne spojrzenie na edukację młodych ludzi. Kiedyś związek szkół z zakładami pracy był bardzo ścisły. Z czasem na rynku pojawiło się więcej pracowników, niż miejsc pracy. Firmy przestały przywiązywać wagę do edukacji młodych ludzi, przekonane, że bez problemu znajdą wykwalifikowanych pracowników. Tymczasem rozwój nowoczesnych technologii sprawił, że zaczyna brakować specjalistów w konkretnych dziedzinach. RAFAKO rozumie, że warto inwestować w młodzież już na etapie szkolnym, żeby potem mieć dobrych i wykwalifikowanych pracowników – mówi Adam Hajduk, starosta raciborski, obecny podczas oficjalnego przekazania do użytku pracowni. Powiat raciborski jest organem prowadzącym dla szkół ponadgimnazjalnych.

Pracownia, oprócz stanowisk komputerowych z oprogramowaniem została wyposażona także w interaktywną tablicę, rzutnik, laptop i tablet. Będą z niej korzystać uczniowie klas o profilu przede wszystkim technik-mechanik, technik-mechatronik oraz technik-informatyk. Wartość sprzętu to ok. 60 tys. zł.