RAFAKO WYKONA CZĘŚĆ TECHNOLOGICZNĄ DLA ZAKŁADU UTYLIZACJI ODPADÓW W SZCZECINIE 1 marca 2013

RAFAKO podpisało wart ponad 227 mln zł kontrakt z Mostostalem Warszawa na budowę wyspy kotłowej dla Zakładu Unieszkodliwiania Odpadów w Szczecinie.

W ramach umowy RAFAKO zrealizuje całą część technologiczną projektu, od rusztu spalającego, kocioł, poprzez system oczyszczania spalin w zakresie odsiarczania, odpylania i odazotowania.

Kontrakt jest częścią inwestycji związanej z budową spalarni dla Zakładu Unieszkodliwiania Odpadów w Szczecinie, realizowanej przez Mostostal Warszawa. RAFAKO występuje tu w roli podwykonawcy, choć także startowało w tym przetargu.

- To dla nas bardzo ważny kontrakt. Choć to nie my wygraliśmy przetarg na dostawę całej spalarni, będziemy realizować istotną część tej inwestycji, zarówno pod względem zakresu prac, jak i samej wartości umowy. To pierwszy nasz projekt w zakresie utylizacji odpadów na tak dużą skalę. Do tej pory oferowaliśmy takie rozwiązania, ale ich nie realizowaliśmy. Nasze dotychczasowe doświadczenie w zakresie spalarni odpadów dotyczyły jedynie samych kotłów . Dlatego bardzo zależało nam na zaistnieniu jako wykonawca kompleksowej części technologicznej, bo to jest właśnie istota zakładu utylizacji odpadów  – mówi Krzysztof Burek, wiceprezes zarządu ds. handlowych w RAFAKO S.A. W realizacji kontaktu uczestniczyć będą także spółki z grupy RAFAKO, m.in. FPM z Mikołowa, która dostarczy część związaną z rusztem.

Obiekt stanie na Wyspie Puckiej. Będzie spełniać najwyższe normy środowiskowe.  Ma przerabiać 150 tys. ton odpadów rocznie. Wartość całej inwestycji to ponad 711 mln zł.

W Polsce, jak do tej pory  funkcjonuje tylko jeden taki obiekt, w Warszawie. W planach są kolejne, m. in w Koninie, Krakowie, Bydgoszczy. - RAFAKO obecnie jest zaangażowane w realizację zakładów utylizacji odpadów w Wielkiej Brytanii, Włoszech, Danii i Niemczech, gdzie dostarcza kotły. W przeszłości uczestniczyło w budowach wielu podobnych obiektów na terenie Europy Zachodniej i Skandynawii – mówi Andrzej Szmatloch, dyrektor ds. realizacji obiektów w RAFAKO S.A.

Kontrakt  podpisany został 18 grudnia 2012 r., jednak dopiero teraz wszedł on w życie po otrzymaniu  akceptacji RAFAKO jako wykonawcy przez klienta końcowego, czyli Zakład Unieszkodliwiania Odpadów. W związku z tym strony podpisały też odpowiedni aneks, w którym zawarte zostały m.in.  warunki rozwiązania umowy w przypadku, gdy klient końcowy nie zaakceptuje bezwarunkowo wykonawcy i umowy do 29 marca 2013 r. Przy czym działania w tym zakresie są poza odpowiedzialnością RAFAKO. Kontrakt planowo ma zostać zrealizowany do 14 listopada 2013 r.

PLIKI DO POBRANIA:
RAFAKO (inf.pras-DOC) RAFAKO WYKONA CZĘŚĆ TECHNOLOGICZNĄ DLA ZAKŁADU...
RAFAKO (inf.pras-RTF) RAFAKO WYKONA CZĘŚĆ TECHNOLOGICZNĄ DLA ZAKŁADU...

ZDJĘCIE DO POBRANIA:
RAFAKO wykona część...
Podpis: Przedstawiciele RAFAKO i Mostostalu Warszawa obecni podczas podpisania kontraktu.

RAFAKO S.A.
RAFAKO S. A. jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”. Kapitał zakładowy wynosi 139.200.000,00, zł.