Umowa z firmą Envi Con & Plant Engineering GmbH 13 kwietnia 2014

W dniu 10 kwietnia 2014 roku podpisana została jedna z ważniejszych umów podwykonawczych związanych z realizacją kontraktu na budowę bloku na parametry nadkrytyczne w Elektrowni Jaworzno III. Umowa ta dotyczy pełnienia funkcji Generalnego Projektanta, Koordynatora wykonania oraz dostawy kompletnej i wielobranżowej dokumentacji projektowej bloku energetycznego o mocy 910 MWe brutto na parametry nadkrytyczne w Elektrowni Jaworzno III - Elektrownia II.

Przedmiot Umowy obejmuje pełnienie przez firmę Envi Con & Plant Engineering GmbH funkcji Generalnego Projektanta, Koordynatora, wykonanie oraz dostawę kompletnej i wielobranżowej dokumentacji projektowej bloku energetycznego gotowego do zainstalowania systemu wychwytywania i składowania dwutlenku węgla (CCS Ready), składającego się z kotła parowego, turbozespołu, budynku głównego, części elektrycznej i AKPiA bloku. Taki blok energetyczny, spełniając wymagania obowiązujących w Polsce przepisów prawa i stosowanych w Polsce norm technicznych i środowiskowych powinien w dniu podpisania Protokołu Przejęcia Bloku do Eksploatacji być zdolny wytwarzać energię elektryczną w powiązaniu z Inwestycjami pomocniczymi oraz towarzyszącymi Bloku.

Firma Envi Con & Plant Engineering GmbH zobowiązana jest wykonać projekt Bloku jako zintegrowanej całości posiadającej cechy technologiczne i spełniającej Gwarantowane Parametry Techniczne określone w niniejszej Umowie oraz dostarczyć dokumentację, która potrzebna jest do tego, aby Konsorcjum mogło dostarczyć oraz wybudować Blok, który osiągnie wymagane w Kontrakcie Głównym charakterystyki eksploatacyjne, Gwarantowane Parametry Techniczne, zdolność ruchową i bezpieczeństwo. Firma Envi Con & Plant Engineering GmbH jest również zobowiązana do koordynowania wszelkich prac projektowych ujętych w zakresie RAFAKO,jego podwykonawców lub poddostawców.

Przedmiot Umowy zostanie wykonany zgodnie z zasadami współczesnej wiedzy technicznej, zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami i zgodnie z normami technicznymi i środowiskowymi, w tym przepisami w zakresie ochrony przeciwpożarowej, BHP i przepisami Ustawy – Prawo budowlane. Blok będzie spełniał normy Unii Europejskiej.

Umowę w imieniu spółki celowej realizującej Kontrakt Główny (w określonym zakresie w imieniu RAFAKO S.A.) podpisał Edward Kasprzak, Prezes Zarządu tej spółki (Członek Zarządu, Dyrektor ds. Technicznych RAFAKO S.A.), natomiast firmę Envi Con & Plant Engineering GmbH reprezentowali Falko Weber, Dyrektor Generalny oraz Bernd Kretschmer, Dyrektor Sprzedaży.

W podpisaniu dokumentów stanowiących zobowiązanie RAFAKO wobec Spółki Celowej udział wzięli również Krzysztof Burek, Wiceprezes Zarządu, Dyrektor ds. Handlowych RAFAKO S.A. oraz Tomasz Cierpicki, Dyrektor Zakupów RAFAKO S.A.

Podpisanie tej umowy było jednym z warunków uzyskania gwarancji bankowych i stanowi ważny krok milowy w trwających negocjacjach związanych z podpisaniem kontraktu głównego na budowę bloku energetycznego w Elektrowni Jaworzno III.

Od lewej: Bernd Kretschmer, Falko Weber, Edward Kasprzak, Krzysztof Burek i Tomasz Cierpicki

Bernd Kretschmer z firmy Envi-Con i Piotr Barcz, RAFAKO S.A.