RAFAKO najlepsze wśród spółek giełdowych! 28 listopada 2010

Drużyna RAFAKO zdobyła tytuł Mistrza Polski Spółek Giełdowych Branży Kapitałowej w Halowej Piłce Nożnej.

W dniach 27 - 28 listopada 2010 roku w Pruszkowie odbyły się IX Mistrzostwa Polski Spółek Giełdowych Branży Kapitałowej w Halowej Piłce Nożnej. Drużyna RAFAKO S.A. w swoim debiucie w tej imprezie zdobyła tytuł Mistrza Polski.

Ideą turnieju jest rywalizacja o Mistrzostwo Polski pracowników spółek giełdowych. Spółki te mogą wystawiać zawodników zatrudnionych w swoich firmach, którzy są bądź to amatorami, bądź występują co najwyżej w IV lidze.
Zgłoszonych zostało 28 zespołów z całej Polski, które zostały podzielone na 6 grup (cztery grupy po 5 zespołów i dwie po 4). Mecze rozgrywane były 2x10 min. Firmy zgłaszały zespoły 10-osobowe, na parkecie grały drużyny 4-osobowe plus bramkarze.

Raciborzanie trafili do grupy B, a ich rywalami byłe zespoły:
GRI REMECH - Police
DEUTSCHE BANK PBC - Warszawa
LPP - Gdańsk
PGNiG - Warszawa

Mecze rozgrywane były systemem każdy z każdym. Awans do kolejnej fazy uzyskiwali mistrzowie i wicemistrzowie grup. Rafakowcy wygrali trzy mecze i jeden zremisowali wychodząc z grupy z drugiego miejsca (gorszy stosunek bramek z Policami).

Druga faza turnieju to również podział na grupy, tym razem cztery po trzy zespoły, z których awans do półfinału uzyskiwali tylko mistrzowie. W tej fazie turnieju los skojarzył ich z wielokrotnymi mistrzami z poprzednich lat czyli KGHM POLSKA MIEDŹ - Lubin oraz ze zwycięzcą innej grupy ENKEV POLSKA - Łódź.
W pierwszym meczu RAFAKO zremisowało z KGHM 1:1. W drugim meczu Lubinianie ograli Enkev 3:1. Awans ekipie z Raciborza dawało tylko zwycięstwo różnicą co najmniej 3 bramek i ta sztuka im się udała ponieważ ograli Łodzian 8:3 czym bardzo ucieszyli siebie i kibiców, którzy bardzo chcieli pożegnać wielokrotnych mistrzów z Lubina.

W półfinale Rafakowcy zagrali z BSH - Łódź. Po regulaminowym czasie gry i przy dużej ilości szczęścia udało się naszej drużynie dotrwać do końca meczu w którym padł remis 1:1. Przepisy nakazywały rozegrać serię 3 rzutów karnych. Rywale niemiłosiernie obili Rafakowskiego bramkarza, a ci przy swoim perfekcyjnym strzelaniu awansowali do wielkiego finału imprezy.

Tam na Raciborzan czekali wicemistrzowie z przed roku - PKO BP Warszawa. Tu również emocji nie brakowało. RAFAKO większą część spotkania dzielnie się broniło, ale popełniło jeden błąd i rywal od razu to wykorzystał. 1:0 utrzymywało się długo, jednak na 2 min przed końcem euforia w Rafakowskich szeregach bo udało się wyrównać i doprowadzić do rzutów karnych. Emocje były niesamowite, bramka za bramkę i wynik 3:3. Następnie pojedyncze serie z których górą wyszli Raciborzanie i wygrali 4:3.

Puchary, medale, gratulację, radość. Firma Rafako S.A. jako debiutant w tego rodzaju imprezie okazała się czarnym koniem i zaskoczyła wszystkich.

Drużyna RAFAKO to pracownicy działu konstrukcyjnego i działu wytwórni.

Skład mistrzowskiego zespołu:

Bardziński Grzegorz
Cieszyński Krzysztof
Czerner Dariusz
Grabiniok Wojciech
Izbicki Marek
Pikuła Łukasz
Pytlik Sławomir
Skopiński Wojciech
Węgrzyn Michał
Wojda Grzegorz

Serdecznie gratulujemy!