Wizyta prof. Jerzego Buzka w RAFAKO S.A. 30 kwietnia 2008

"Polski węgiel - błogosławieństwo czy przekleństwo?" - to tytuł referatu, jaki prof. Jerzy Buzek wygłosił 30 kwietnia 2008 roku w siedzibie Fabryki Kotłów RAFAKO S.A.

Były premier jest obecnie posłem europarlamentu i członkiem komisji zajmujących się m.in. energetyką, ochroną środowiska, zmianami klimatycznymi i rozwojem przemysłu. Jego wizyta w raciborskiej spółce nie była więc przypadkowa. RAFAKO S.A. jest największym w Europie producentem kotłów dla energetyki. Jednym z czołowych produktów firmy są również instalacje odsiarczania spalin oraz produkowane przez spółkę zależną ELWO S.A. elektrofiltry, czyli urządzenia służące ochronie środowiska poprzez ograniczanie emisji do atmosfery szkodliwych substancji.

Profesor Jerzy Buzek podkreślił, że konkurencyjność polskiej gospodarki zależy od tego, czy będziemy mieć w kraju odpowiednio tanią energię i łatwy do niej dostęp. Szansą na to jest właśnie polski węgiel. Jak twierdzi europoseł, dzięki zasobom tego surowca Polska jest najbardziej niezależnym i bezpiecznym energetycznie członkiem Unii Europejskiej. Węgiel jest bowiem obecnie jedynym surowcem energetycznym, pozwalającym na w miarę stabilne zagospodarowanie potrzeb na kolejnych 200 lat, podczas gdy zasoby ropy naftowej i gazu, według prognoz, mają wyczerpać się za, odpowiednio - 45 i 60 lat.

W spotkaniu uczestniczyli członkowie zarządu oraz menedżerowie raciborskiej spółki. Krótka wizyta była także okazją do wymiany poglądów i rozmowy na temat przyszłości energetyki i roli raciborskiej spółki w rozwoju tego sektora gospodarki.

Prof. Jerzy Buzek wita się z przedstawicielami kierownictwa RAFAKO S.A. Prof. J. Buzek w towarzystwie Wiceprezesa Zarządu RAFAKO S.A. Jerzego Thamma (z lewej) i Prezesa Zarządu Wiesława Różackiego. Prof. J. Buzek wygłasza referat na temat przyszłości energetyki opartej na weglu.